Archief

De ramp

Ooit was ik het op één punt eens met de VVD: haar visie op onderwijs. Eerlijk gezegd weet ik niet eens precies wat nu haar visie op onderwijs is. Deze wordt namelijk volledig ondergesneeuwd door haar eigen manier van politiek bedrijven.
Huh? Is er een tekort? Dat kan toch niet zo’n probleem zijn? Kijk eens wat wij hier hebben: ons belangrijkste gereedschap, de botte bijl. Moet je eens opletten: hoppa, links, twee, drie vier, rechts twee, drie, vier, links twee, drie, vier… Is het tekort al weg? Nee? Hoppa, links, twee, drie, vier, rechts, twee, drie, vier. Wat was het ook alweer in de cultuursector? € 200 miljoen meen ik. Heel veel meer is die sector nauwelijks, de hele boelt dondert in elkaar. Wat was het ook alweer in het onderwijs? Waar zullen we es beginnen?
Afijn, het verhaal wordt zo véél te lang. U, lezer, dreigt af te haken.
Het ergste is, dat de VVD een schaapje heeft gevonden, dat voor haar de kastanjes uit het vuur wil halen en zich voor het VVD-karretje laat spannen: het onvolprezen CDA, in dit geval in de persoon van juffrouw Bijsterveldt-Vliegenthart. ZIj heeft de euvele moed (of misschien, de naïviteit?) gehad om als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap haar handtekening te zetten onder het regeerakkoord tussen CDA en VVD. Gelukkig voor de VVD heeft ze ook een schaapje kunnen vinden, dat wél geld wil uitgeven: op het ministerie van Defensie (Hillen, CDA) zijn ze namelijk nog steeds van plan de 85 JSF-straaljagers te kopen. Kosten slechts € 60 miljoen (per stuk!). Dat is dan overigens alleen de aanschaf ervan. Onderhoud en exploitatie kost dan elk jaar nog eens € 300 miljoen (althans, volgens de huidige schattingen). Maar goed, hierover misschien later nog eens.

Even terug naar het onderwijs, waarvoor ik dit stukje begonnen ben: we moeten toch iets doen om de bezuiningen tegen te houden? Er kan beter eerst eens goed naar de bureaucratie en de organisatie eromheen gekeken worden. Een bezuiniging van € 300 miljoen op het passend onderwijs is werkelijk om te janken. Er kan in één keer een streep door specifieke zorg in het onderwijs voor kinderen met allerlei beperkingen. Duizenden banen gaan hierdoor verdwijnen en duizenden kinderen zullen hier de dupe van zijn. Huh? Beperking? Handicap? Chronisch ziek? Ernstige gedragsproblemen? Niks speciale begeleiding. Ga er maar gewoon bijzitten in de klas. Is toch evengoed best gezellig? Laten we maar eens beginnen met een petitie te tekenen, dan doen we in elk geval iets: http://petities.nl/petitie/stop-bezuiniging-van-300-miljoen-op-passend-onderwijs Stop bezuiniging van 300 miljoen op Passend onderwijs | petities.nl petities.nl
“Deze bezuiniging betekent minder geld voor de begeleiding van leerlingen die extra zorg nodig hebben. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs voor alle leerlingen en betekent verlies …”

Reageren niet meer mogelijk.